Kategorie
Bez kategorii

Polityka prywatności i cookies

Pliki cookies

W celu prowadzenia Biblioteki Nauki stosujemy pliki cookies (więcej o plikach cookies na: https://wszystkoociasteczkach.pl/). Korzystanie z Biblioteki Nauki oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień przeglądarki.

Typy plików cookie wykorzystywane przez Bibliotekę Nauki:

  • wydajnościowe – zbierające informacje na temat sposobu używania witryny przez odwiedzających;
  • funkcjonalne – niezbędne do obsługi zalogowanych użytkowników.

Serwisy obce, do których odnośniki można znaleźć w Bibliotece Nauki mogą używać także innych plików cookies niż wymienione powyżej. Na tych stronach obowiązują zasady zachowania prywatności określane przez ich administratorów. Uprzejmie prosimy, aby po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną.

Biblioteka Nauki przechowuje zapytania http kierowane do naszego serwera. Zasoby identyfikowane są przez adresy URL. W plikach logów serwera www przechowywane są następujące informacje:

  • publiczny adres IP komputera z którego przyszło zapytanie,
  • liczba wysłanych przez serwer bajtów,
  • informacje o przeglądarce użytkownika,
  • informacja o czasie, w którym przesłane były dane z serwera.

Informacje te nie zawierają danych dotyczących tożsamości użytkowników, lecz w połączeniu z innymi informacjami mogą stanowić dane osobowe i w związku z tym administrator obejmuje je pełną ochroną przysługującą na mocy przepisów regulujących ochronę danych osobowych.

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania Biblioteką Nauki. Informacje w nich zawarte nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania Biblioteką Nauki. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki pomocne w administrowaniu.

Dane osobowe użytkowników zarejestrowanych – wyjątek z Regulaminu Biblioteki Nauki

  1. Administratorem danych osobowych Użytkowników jest Uniwersytet Warszawski (UW) z siedzibą przy ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Warszawa. Z Administratorem danych Użytkownicy mogą się kontaktować w jednej z wybranych form udostępnionych na stronie: https://www.uw.edu.pl/kontakt/.
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych (IOD), który nadzoruje prawidłowość przetwarzania danych osobowych na Uniwersytecie Warszawskim. Do IOD Użytkownicy mogą kierować wyłącznie sprawy dotyczące przetwarzania danych osobowych przez UW. Z IOD Użytkownicy mogą kontaktować się mailowo, wysyłając wiadomość na adres: lp.ud1634916973e.wu.1634916973mda@d1634916973oi1634916973.
  3. Dane osobowe Użytkowników przetwarzane są w celu prowadzenia Biblioteki Nauki.
  4. W ramach prowadzenia Biblioteki Nauki przetwarzane są następujące dane osobowe Użytkowników:
    1. login
    2. imię i nazwisko;
    3. adres e-mail;
    4. hasło w postaci zaszyfrowanej;
    5. adres IP;
    6. rola użytkownika;.
  5. Dane osobowe są przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b, c, e oraz f Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO. Dane są przetwarzane przez czas posiadania przez Użytkownika konta w Bibliotece Nauki, a po jego usunięciu przez okres przechowywania danych zamieszczonych przez tego Użytkownika w Bibliotece Nauki i 5 lat po ich usunięciu.
  6. Korzystanie z funkcji Biblioteki Nauki związanych z wprowadzaniem danych przez zarejestrowanych Użytkowników wiąże się z udostępnieniem tym Użytkownikom danych w zakresie: imienia, nazwiska, loginu, a Użytkownikom o uprawnieniach administracyjnych dodatkowo adresu e-mail.
  7. Dane osobowe gromadzone w Bibliotece Nauki mogą być przekazywane osobom trzecim w celu wymaganym dla prawidłowego funkcjonowania Biblioteki Nauki i wyłącznie w niezbędnym zakresie. Dane mogą być udostępniane osobom trzecim również w innych przypadkach określonych przez prawo.
  8. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo (na zasadach określonych w RODO) do:
    1. dostępu do swoich danych (art. 15 RODO);
    2. sprostowania (poprawiania) swoich danych (art. 16 RODO);
    3. usunięcia danych (art. 17 RODO);
    4. ograniczenia przetwarzania danych (art. 18 RODO);
    5. wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych (art. 21 RODO);
    6. wycofania zgody w dowolnym momencie (art. 7 RODO);
    7. wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w przypadku uznania, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO (art. 77 RODO).
  9. Podanie danych osobowych przez Użytkownika jest niezbędne w celu rejestracji w Bibliotece Nauki. Odmowa podania danych spowoduje brak możliwości korzystania z Biblioteki Nauki.